Latvia Rūpes par veselību

6 padomi, kā pēc sirdslēkmes ievērot jauno uztura plānu

Pēc piedzīvotās sirdslēkmes 38 gadu vecumā es nolēmu veikt dažas izmaiņas savā uzturā. Es vēlējos parūpēties par savas sirds veselību, kā arī vēlējos dzīvot veselīgāk. Es sapratu, ka ikdienas maltītēm ir ļoti liela nozīme.

Tālāk atradīsiet sešus ieteikumus ēšanas paradumu izmaiņām, kas man palīdzēja ievērot ārsta ieteikto diētu.

Izpētiet restorānu piedāvājumu, pirms dodieties tur paēst

Augsts asinsspiediens var kaitēt jūsu sirdij un palielināt sirdslēkmes risku. Savukārt nātrija patēriņa samazināšana var palīdzēt pazemināt asinsspiedienu.

Pirms sirdslēkmes man bija paaugstināts asinsspiediens. Ārsts man lika samazināt patērētā nātrija daudzumu, lai dienā nepārsniegtu 2300 mg.

Jāatzīst, ka tas bija diezgan grūti. Man ne vienmēr patīk gatavot mājās, un daudzos restorānu ēdienos, kā arī pusfabrikātos ir vairāk sāls, jo tas ir lēts veids, kā uzlabot ēdiena garšu.

Es zināju, ka man būs jāveic izmaiņas restorānu apmeklēšanas ieradumos, ja vēlos samazināt patērētā nātrija daudzumu ikdienā. Jo īpaši tāpēc, ka es negribēju katru reizi, pusdienojot ārpus mājas, pasūtīt svaigos salātus. Turklāt, ar salātu piedevām un mērcēm uzņemtais nātrija daudzums var būt ievērojams.

Tāpēc tagad, pirms dodos ēst ārpus mājas, es izpētu ēdienkartes tiešsaistē un lasu par uzturu. Tādā veidā es varu pielāgot savus pasūtījumus, izvēloties veselīgākus ēdienus ar mazāku nātrija daudzumu. Daži no maniem iecienītākajiem trikiem, lai izvairītos no nātrija:

  • Pasūtiet salātus vai tvaicētus dārzeņus bez garšvielām.
  • Palūdziet, lai ēdienu pasniedz bez garšvielām, izņēmums var būt citrona sula.
  • Mērci vienmēr pasūtiet atsevišķi un lietojiet to ar mēru.

Atrodiet iecienīto ēdienu variantus ar zemu nātrija daudzumu

Es ātri vien sapratu, ka varu vieglāk kontrolēt patērētā nātrija daudzumu, gatavojot ēdienu mājās.

Iespējams, būsiet pārsteigts, cik daudz ir jūsu iecienīto ēdienu variantu ar samazinātu sāls daudzumu. Es atradu savu iecienīto salātu veidu (Jambalaya mix) ar zemu nātrija daudzumu. Es pievienoju vairāk dārzeņu, nekā bija minēts pagatavošanas norādījumos, lai nodrošinātu, ka ar ēdienu saņemu nepieciešamo daudzumu asinsspiedienu pazeminošā kālija.

Izmēģināju arī receptes ar nelielu sāls daudzumu. Daži ēdieni nesanāca īpaši garšīgi, tāpēc es izdomāju pati savas receptes.

Dažās receptēs bija izmantoti pilngraudu makaroni vai ziedkāpostu rīsi, kam klāt bija pievienoti dārzeņi un zupu pagatavošanai domātie maisījumi ar mazu sāls daudzumu. Pievienojot garšaugus un garšvielas, kas nesatur sāli, kā arī citrona, laima vai apelsīnu sulu, patiešām var piešķirt odziņu jūsu iecienītākajiem ēdieniem.

Esiet radoši, gatavojot dārzeņus

Apnikuši salāti? Pievienojiet savām iecienītākajām receptēm dārzeņus.

Svaigi, konservēti un saldēti augļi un dārzeņi ikdienas maltītes var padarīt interesantākas un barojošākas. Noteikti izvēlieties tos konservētos dārzeņus, uz kuru iepakojuma ir minēts, ka tiem nav pievienots sāls, lai nodrošinātu samazinātu nātrija daudzumu.

Ja receptē ir norādīta 1 zaļā paprika, es pievienoju 2 vai 3 sarkanās, dzeltenās un zaļās paprikas. Maltīte izskatīsies un garšos apbrīnojami.

Dažreiz es pievienoju ēdienam sīpolus, burkānus, spinātus vai brokoļus pat tad, ja receptē tas nav norādīts. Tie īpaši labi ir piemēroti makaronu un rīsu ēdieniem.

Atstājiet vietu našķiem

Ilgstoša diēta pieļauj zināmu elastību. Es nebūtu varējusi īstenot jauno ēšanas plānu, ja nevarētu ik pa brīdim ēst savus iecienītos ēdienus. Es sev dodu iespēju vienu reizi mēnesī panašķoties, kad varu ēst jebko, ko vēlos (saprāta robežās).

Es vienmēr cenšos dzert vairāk ūdens un ierobežot ar cukuru saldināto dzērienu patēriņu.

Atrodiet veidus, kā samazināt piesātināto tauku un transtaukskābju daudzumu ikdienas uzturā.

Man bija augsts holesterīna līmenis pat pirms sirdslēkmes. Ārsts man norādīja, ka piesātinātie tauki un transtaukskābes var paaugstināt ZBL holesterīna (nosprosto artērijas) līmeni asinīs un ka šo tauku samazināšana uzlabotu manu holesterīna līmeni.

Lūk, daži padomi:

  • Ēdienu gatavošanā izmantojiet šķidrās eļļas, piemēram, olīvu vai rapšu eļļu, nevis cietos taukus, piemēram, dzīvnieku taukus, speķi, kokosriekstu vai palmu eļļas.
  • Cepiet, sautējiet, grilējiet vai tvaicējiet fritēšanas vietā.
  • Izvēlieties liesākos gaļas gabalus un nogrieziet redzamos taukus.
  • Ierobežojiet uzturā apstrādātas gaļas lietošanu, piemēram, hotdogus, salami, bekonu, cīsiņus un vārīto desu.
  • Ierobežojiet uzturā ceptos miltu izstrādājumus, piemēram, virtuļus, cepumus un kūkas, kuru sastāvā ir transtaukskābes vai hidrogenizētie tauki.
  • Izvēlieties sieru, kas nav gatavots no piena, un sieru ar samazinātu tauku saturu, ko var izmantot dažādu ēdienu pagatavošanai.
  • Tējai un kafijai pievienojiet pienu ar zemu tauku saturu vai vājpienu.
  • Izvēlieties mīkstos margarīnus, kuru sastāvā nav transtaukskābju vai hidrogenizētās augu eļļas.

Esiet radoši virtuvē

Aizraujošs veids, kā izvairīties no garlaicības, ievērojot veselīgu diētu, ir vienmēr izmēģināt jaunas receptes. Dažreiz idejas atrodu tīmeklī. Dažreiz izdomāju recepti pati.

Nebaidieties eksperimentēt ar ēdienu sastāvdaļām. Es nekad nelietoju sāli un vienmēr pievienoju papildu dārzeņus, kā arī eksperimentēju ar dažādiem garšaugiem un garšvielām, lai iegūtu interesantas garšas. Man arī patīk aizstāt baltos rīsus ar ziedkāpostu rīsiem.

Šādas nelielas izmaiņas patiešām papildina jūsu maltīti.

Veselīga ēšana ir veselas sirds pamatā. Atrodot veidus, kā padarīt veselīgu ēšanu interesantāku, var palīdzēt mainīt ēšanas ieradumus ilgtermiņā, nodrošinot sirds veselībai nepieciešamo uzturu.

Nav šaubu, ka ēšanas paradumu maiņa ir grūts solis. Nepadodieties!

Cerams, ka šie padomi pamudinās jūs veikt dažas vienkāršas izmaiņas ikdienas ēšanas paradumos.

Lai iegūtu plašāku informāciju par sirds un asinsvadu slimību ārstēšanu, sazinieties ar savu ārstu vai veselības aprūpes speciālistiem.

LA/TV/20/0011  Jūlijs 2020

___________________________________________

AVOTI

Trafika draivera kopija

1. kopija: Jauns uzturs ilgtermiņā ir ilgtspējīgs tikai tad, ja tas pieļauj zināmu elastību, raksta Kimbija Jagnandāna.

2. kopija: Jebkura jauna diēta ir izaicinājums. Kimbija Jagnandāna pastāsta, kā viņa pierada pie samazināta sāls daudzuma uzturā, piena produktu patēriņa ierobežošanas un ne tikai

Šis raksts man šķita:

Dalies ar šo lapu: